Array

Bild: Christoffer Hjalmarsson.Ett 20-tal yrkeslärare från hela Sverige går landets första utvecklarutbildning för arbetsplatsförlagt lärande, apl. Tanken är att de ska bli nyckelpersoner i Skolverkets satsning på att höja kvaliteten på apl.

kommentarsikon

Bild: Tomas Magnusson.

Porträttet Du känner igen honom som den energiske, smågalne bilmekanikern från tv och radio. Men Bosse ”Bildoktorn” Andersson har även ett förflutet som yrkeslärare. – Yrkeslärarjobbet utvecklade mig som människa, säger han till tidningen Yrke.

kommentarsikon

Bild: Anders G Warne.Eleverna har precis börjat sin andra termin i nya gymnasiesärskolan. Lärarna har fortfarande mycket arbete framför sig. Men redan nu märker de att elevgruppen har förändrats.

kommentarsikon

Med lektioner i ”byggmatte” kommer aha-upplevelserna för eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet i Hudiksvall. Och konceptet kan förstås användas även på andra yrkesprogram.

kommentarsikon

Bild: Ylva Sundgren.Får en kille vilja bli undersköterska? Gymnasiets yrkesprogram är strängt könsuppdelade och normer styr ungdomarnas val. Men Nilson Ocamp Chavez och Abdulkade Osman trivs på vård- och omsorgsprogrammet, trots att de simmar mot strömmen.

kommentarsikon

Det är sedan tidigare känt att det råder brist på behöriga yrkeslärare i gymnasieskolan. På grund av pensionsavgångar kommer bristen troligen att öka ännu mer de kommande åren.

kommentarsikon

Byggläraren Niklas Sahlback har fått en ny roll som förstelärare. Att yrkeslärare får karriärtjänsten är en självklarhet i Trollhättan och Vänersborg.

kommentarsikon

Bild: Anna Rehnberg.

Efter två år av tystnad hörs åter ljud på Utøya. Det hamras, sågas och målas. Elever från Peabskolan i Ängelholm ger under hösten nytt liv åt gamla byggnader.

kommentarsikon

Bild: Anders G Warne.Porträttet Maria Printz sadlade om från kock till bagare just i rättan tid – alldeles innan vi började få upp ögonen för surdegsbröd. Och eftersom hon ser en ljus framtid för lokala bagerier månar hon om återväxten.

kommentarsikon

Bild: Helena Halvarsson.Forskning Yrkesprogrammen styrs allt mer av näringslivet, och då minskar deras demokratiska funktion. Elever får inte kunskap nog att ifråga sätta, enligt Mattias Nylund, forskare vid Göteborgs universitet.

kommentarsikon

Annons
Annons
Annons
Annons