Här utbyts tankar, idéer – och webbadresser

Från Lärarnas tidning 2010-05-19 23:53

Foto: Lotta Holmström

IKT-träffen TeachMeet samlar engagerade lärare och pedagoger.
- Det här är ett helt unikt initiativ som gör att lärare som är intresserade av IT som pedagogiskt verktyg kan träffas och utbyta erfarenheter, säger Niilo Alhovaara, en av arrangörerna för träffen.

Foto: Lotta HolmströmAulan i Globala gymnasiet i Stockholm sjuder av liv när ett 70-tal lärare med ett särskilt intresse för informations- och kommunikationsteknik, IKT, tar plats runt borden. Det är en plats för möten, ibland mellan goda vänner som aldrig träffats tidigare i verkliga livet. Här är alla vana att kommunicera via internet.
  TeachMeet är en öppen konferens, på engelska "unconference", som genomförs av lärare, för lärare och med lärare som talare. Det drivs i en anda av att dela med sig av sina erfarenheter och att inspirera varandra. Många tar upp konkreta exempel på IKT-projekt de använt sig av i undervisningen.
  - Det blir ingen dötid, inget krimskrams, utan pang på rödbetan: Det här gör vi i klassrummet! Det är helt sanslöst bra, säger Niilo Alhovaara som är lärare vid Tunaskolan i Luleå.
  Vem som helst får i förväg anmäla sig på webben att de vill hålla en 2- eller 7-minuterspresentation, och sedan slumpas talarordningen fram i en stor tombola. Det är noga med tiden. Drar en talare över börjar en mobil tjuta och Niilo Alhovaara kastar ett gosedjur på talaren, en panda. Allt för att så många som möjligt ska hinna göra sin röst hörd.

Med lite olika perspektiv och olika ämnen behandlas IKT i snygga presentationer och med stort engagemang.
  Kristina Alexanderson berättar om hur hon använder Twitter som responsverktyg i klassrummet och hur det blir mer demokratiskt när alla får komma till tals.
  Anders Berggren presenterar programmet Scratch med en presentation där han interagerar med en filmad version av sig själv.
  Josef Sahlin berättar om vinnande Webbstjärnan-bidraget Tegelbobarn.
  Marie Linder talar engagerat om vad IT-hjälpmedel kan göra för elever med särskilda behov.
  - De här eleverna är de stora vinnarna när vi tar in IT i undervisningen, säger hon.

En av de som besöker detta TeachMeet, som hålls i anslutning till konferensen Framtidens lärande, är Mats Larsnäs, IT-pedagog i Kungsbacka kommun. Han såg på mikrobloggen Twitter att ingen skulle livesända evenemanget i rörlig bild, och bestämde sig för att göra något åt det.
  - Jag tog med en extra dator. Om ingen annan gör det gör jag det. Man vill ju dela med sig och bidra eftersom man gillar det här konceptet, säger han.
  Mats Larsnäs deltog även på det första svenska TeachMeet-arrangemanget i anslutning till Skolforum i höstas. Idag är han särskilt glad att ha med sig kollegorna Sofia Larsson och Kristoffer Hedram som också hållit i en presentation.
  - Det är roligt att kunna inspirera andra och att ens engagemang bär frukt, säger han.
  Själv har han talat om mobilt lärande och spelet Seek 'n Spell. Han har också blivit inspirerad av några av de andra presentationerna under kvällen.
  - Jag ska testa mer med Google SketchUp och augmented reality, och självklart är det intressant att höra om bloggar som ger ökad elevaktivitet och ett levande klassrum, säger han.

Hur tycker du IKT har förändrat undervisningen?

Marie Andersson, lärare Hogrän/Eskelhemskola, Gotland och bloggare på Öpedagogen:
- Jag samverkar och nätverkar utanför skolans gränser och det flyttar ut skolan i verkligheten. Det är dit jag vill komma med eleverna också, men de är inte lika entusiastiska. Jag har inte riktigt hittat formen för att jobba med IKT med eleverna. Det är därför det är så viktigt att komma hit. TeachMeet är ett sätt för mig att landa i mina tankar.

Christina Löfving, IT-pedagog och bloggare på IT-mamman:
- Jag är IT-pedagog nu, men när jag jobbade som lärare såg jag många nya möjligheter för eleverna med IKT. De blev mer motiverade när de kände att det de gjorde var på riktigt.
Bland annat bloggade de och gjorde radioprogram, och så hade vi utbyten med skolor i Portugal och Polen.

Anders Berggren, IKT-pedagog Smedjebackens Kommun:
- Jag har varit med om datorintroduktionen och -utvecklingen i skolan i 18 år, och ribban är betydligt högre idag, men jag vill höja den ännu mer. Mycket av datoranvändningen är fortfarande textbaserad. På vår skola visade vi digitala berättelser, och då ser lärarna möjligheten med bildspråket.
- De som går igång är de som redan är intresserade, som finns på Facebook och är aktiva, säger han.

IKT

IKT står för informations- och kommunikationsteknik, och är en vidareutveckling av IT-begreppet med fokus på kommunikation. Läraren är inte bara en föreläsare, utan interaktion är central del av pedagogiken, och den sker ofta med hjälp av modern teknik.

 

TeachMeet

TeachMeet bygger på mötesformen "unconference", en konferens med platt struktur där alla kan deltaga som talare.
Presentationerna är 2 eller 7 minuter långa.
Talarordningen lottas fram.
Det finns en "backchannel", ett sätt att diskutera det som sker via datorer eller mobiltelefoner. Ofta används mikrobloggen Twitter.
Det här TeachMeetet är det andra som hålls i Sverige.
 

Fotogalleri

Se fler foton från TeachMeet på Lärarnas Nyheters Flickr-konto.

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Apropå 'verkliga livet'..

..så kan man ju fråga sig ifall endast face-to-face räknas som verkliga livet. Svaret är givet - knappast! Annars en kanonbra artikel, tycker jag.

IRL

Niilo, du har rätt, jag menade inte att antyda att nätutbytet skulle vara en icke-verklighet. Det var en oavsiktlig direktöversättning av den något nördiga termen IRL, in real life.

Inspirerande

TeachMeet är verkligen inspirerande. Så mycket energi och glädje över att dela med sig. Ser det ut så i klassrummen runt om i Sverige behöver vi inte oroa oss för barnens framtid.

Bengt

Kool med så många kunniga människor vi har kommit en bit på vägen. Vi behöver en möjlighet att kommunicera på webben om IKT. Jag hoppas att kunna möjligöra det. Teachmeet skulle vara på nätet och man skulle visa fler positiva exempel och vi kunde lära av varandra.

Kanske finns TeachMeet på nätet..

..genom Dela! exempelvis; tanken är ju i princip identisk:
http://shareanduse.ning.com/

Annons

Fler nyheter