Array

Slöjdforum blir Uttryck!

Uttryck är en ny och spännande tidning som vänder sig till alla lärare i de estetiska ämnena. Den 22 september kommer första numret av nya tidningen men redan nu finns Uttryck på webben. Det betyder att läsare av Slöjdforum automatiskt kommer att länkas till Uttryck om det inte handlar om gamla artiklar som kommer att ligga kvar på Slöjdforums sida tills vidare. Allt gott hälsar Uttrycks redaktion.
 
Här hittar du Uttrycks sida på Lärarnas Nyheter.


På Ulriksbergskolan i Växjö broderar sjätteklassarna texter på disktrasor. Trasorna säljer de sedan.

– Eleverna lär sig sy maskinbroderi och får samtidigt en inblick i entreprenörskap, säger textillärare Anne Aaby.

kommentarsikon

Hur gör man med en elev som i efterhand vill läsa upp sitt betyg? I kärnämnen är det vanligt att elever får gör det eftersom det är nödvändigt för att gå vidare till gymnasiet. Men sällan i slöjd.

kommentarsikon

Slöjdforum, nr 2 2012

Ny kursplan, nya kunskapskrav och nya betygssteg. Det är mycket nytt på en gång det här läsåret.  I Slöjdforums tema möter du Viveca Lindberg som är lektor i pedagogik vid Stockholms universitet, Kajsa Borg som är docent i pedagogiskt arbete och slöjdlärarna Titti Biström Buske och Helena Ottander Bjerkesjö, som har hjälp av matriser respektive loggbok i sin bedömning.

Foto: Lasse Nyman

- Den nya läroplanen passar som hand i handske med vårt tematiska, ämnesövergripande arbetssätt, säger rektor Ann Brüngel, som är bildlärare i botten.

kommentarsikon

Foto: Hasse Hedström

Forskning: Vad karaktäriserar det textila språket och hur hävdar det sig i mötet med den akademiska, verbala världen? Det har Mariana Eriksson och Marie Fagerlind, textilvetare och textillärare, undersökt. De har deltagit i forskningsprojektet Vad gör språk?, om språkbruk i lärarutbildningar med praktisk-metodiska traditioner.

kommentarsikon

Skolslöjden har alltid väckt starka känslor, av både bubblande glädje och förtvivlans ångest. Det visar alla de brev och föremål, som svenskar i alla åldrar sände in när Nordiska museet efterlyste slöjdminnen. Nu ställs samtliga nästan tusen bidrag ut.

kommentarsikon

Foto: Hasse HedströmDen lokala kulturen och slöjden på norra Gotland har formats av tallsavanner, lamm och människorna som levt och verkat här. Men mönsterskatten har sitt ursprung någon helt annanstans, skriver Hasse Hedström i det första av två reportage om regional slöjd.

kommentarsikon

Debatt: Slöjdlärare som ska undervisa efter de nya läroplanstexterna måste tydligt se vilka undervisningsmetoder de ska använda för att nå målen, skriver Bengt Svensson, som tidigare var metodiklärare vid Linköpings universitet.

kommentarsikon

… Fanny Ljungberg, 14 år och elev på Tångvallaskolan i Skanör som virkar i fiberduk och remsor från bindor och blöjor. Flera av dina alster kan man se på Moderna Museets konstsatsning Konstplaneten i Stockholm.

kommentarsikon

Om tidningen Slöjdforum

Annons
Annons
Annons
Annons