Folkhögskolor ska lära nyanlända elever svenska

Från Lärarnas tidning 2016-03-17 14:39

Fem kommuner får möjlighet att förlägga gymnasieskolans språkintroduktion på folkhögskolor. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Satsningen, som sker vid sex folkhögskolor, syftar till att fler ska klara gymnasiet.
– Folkhögskolan har en bra pedagogik som verkligen ser eleven. Det tror vi kommer bidra till att fler kommer igenom skolan, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic till Aftonbladet.
 
Ensamkommande flyktingbarn får i och med detta också möjlighet att bo på folkhögskolorna i stället för i HVB-hem. Det ska avlasta HVB-hemmen och öka integrationen, hoppas regeringen.
 
Eleverna kommer även att kunna läsa kurser i andra ämnen, även vid kommunala gymnasieskolor. Kommunerna står kvar som huvudmän för eleverna, vilket gör att de får tillgång till elevhälsovård, hemspråksundervisning och studie- och yrkesvägledning.
 
Beslutet gäller till och med den 30 juni 2019.

Folkhögskolorna som får anordna språkintroduktion

  • Bona folkhögskola
  • Liljeholmens folkhögskola
  • Vadstena folkhögskola
  • Marieborgs folkhögskola
  • Sommenbygdens folkhögskola
  • Valla folkhögskola

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter