Ökat intresse för att starta friskola

Från Lärarnas tidning 2016-03-04 13:06

För första gången på fem år ökar ansökningarna om att starta friskola. I åtta av tio fall är det aktiebolag som söker.

179 ansökningar om att starta ny friskola och 121 ansökningar om att utöka en befintlig har kommit in till Skolinspektionen. Det visar myndighetens slutliga statistik över ansökningarna inför läsåret 2017/2018. Det är enökning med 10 procent jämfört med förra ansökningsomgången.

Sedan toppen 2011 då fristående huvudmän sökte tillstånd för nästan 500 nya skolor har antalet ansökningar om att starta nytt minskat fyra år i rad. Osäkerheten om hur framtida regelverk för friskolorna ska se ut och minskade elevkullar har angetts som tänkbara orsaker till tappet i intresse.

Regeringens vinstbegränsningsutredning ska lämna sitt betänkande i slutet av året men det finns inte längre någon majoritet i riksdagen för att stoppa vinstuttagen. Om detta bidragit till det ökade intresset vill man inte spekulera i på Skolinspektionen.

– Vi har inget bra svar på vad ökningen beror på men kommer att titta på det under handläggningen. Möjligtvis har det att göra med att elevkohorterna stiger litegrann i grundskolan, säger Mattias Svantesson, statistiker.

Det är dock fler än tidigare som vill starta ny skola även på gymnasiet.

Både regeringen och oppositionen vill se fler ideella aktörer, som stiftelser och föreningar, i skolan. Deras andel av ansökningarna har stigit med 5 procentenheter jämfört med förra året men fortfarande står aktiebolagen för 78 procent av ansökningarna. Här finns både mindre bolag och stora koncerner.

Ansökningsligan toppas av Thoréngruppen som vill strata 13 nya grund- och gymnasieskolor och utöka på 15 befintliga. På andra plats kommer Academedia-ägda skolföretag, med 10 ansökningar om nyetableringar och 9 om utökningar.

Stockholm, Göteborg och Malmö är som tidigare favoritkommuner för dem som vill öppna nytt och expandera.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter