Skolledares löner halkar efter

Från Lärarnas tidning 2016-03-01 14:27

Skolledarnas löner har ökat långsammare de senaste åren än andra chefers löner. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.

Lönerna för verksamhetschefer inom utbildning ökade i genomsnitt med elva procent mellan 2008 och 2013, enligt statistik från SCB. För andra chefsgrupper var ökningen 15-21 procent.
 
43.500 kronor i månaden var genomsnittslönen för en rektor 2014 och 37.400 kronor för en förskolechef. Det innebär att informations-, kommunikations- och PR-cheferna tjänade drygt 20.000 kronor mer i månaden än förskolecheferna: 57 800 kronor.
 
Några andra exempel på cheflöner: Personal- och HR-cheferna tjänade 49.100 kronor i snitt månaden och ekonomi- och finanscheferna 53.000 kronor.
 
Fortfarande värderas arbete med utbildning för lågt och gapet till andra chefsyrken är för stort, säger Anna-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Lärarförbundet Skolledare.

Mer ur rapporten

  • 58 procent av de kommunanställda rektorerna och 38 procent av de kommunanställda förskolecheferna leder organisationer med fler än 40 anställda.
  • Fyra av tio rektorer och förskolechefer kommer att pensioneras under de kommande tio åren.
  • Tre av fem lärare uppger att de bytt rektor eller förskolechef under de senaste tre åren.
    Källa: Lärarförbundets rapport om skolledaryrket

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter