Bristen på lärare den största hittills

Från Lärarnas tidning 2016-02-03 11:14

Det har aldrig saknats så många lärare som i dag. Rekryteringsproblemen har stigit till nya toppnivåer, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Bristen på lärare är den största som Arbetsförmedlingen hittills uppmätt, enligt en rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken som publicerades på onsdagen.  
 
Den som har lärarutbildning eller sjuksköterskeutbildning har störst chans att få jobb de närmaste åren, enligt rapporten. 
 
– Samtidigt har vi aldrig tidigare sett en så stor brist på lärare och vårdpersonal. Där kommer många arbetsgivare att få mycket svårt att rekrytera, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 
 
Rekryteringsproblemen inom skolan har stigit till nya toppnivåer, enligt Arbetsförmedlingen. I höstas uppgav drygt 80 procent av de kommunala verksamheterna inom grundskolan att de haft svårt att rekrytera under det senaste halvåret. Inom barnomsorgen respektive gymnasieskolan uppgick motsvarande andelar till närmare 80 respektive 65 procent.
 
Under 2016 kommer framför allt förskollärare och specialpedagoger, men även lärare i grundskolan och gymnasielärare i yrkesämnen att saknas.
 
På fem till tio års sikt kommer bristen att vara fortsatt stor för dessa yrken, spår Arbetsförmedlingen. 
Återigen slås också fast att fullständiga gymnasiebetyg är en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb. 
 
Enligt rapporten förväntas sysselsättningen öka med totalt 68.000 jobb i år. 

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Utländska utbildning

Jag har Grundskollärare utbildning fast utländsk men jag bodde i Sverige många år jag har jätte bra erfarenhet genom barnomsorg även att jag jobba från 2005 i Sverige plus att jag undervisat i hemlandet 7 år som matte lärare så blev det efter många år erfarenheter bedömde här i Sverige barn biträde. Jag tycker att det är jätte löjlig för mig ändå jag har jätte låg lön efter många år erfarenheter.

Annons

Fler nyheter