Lärare varnas efter slag med plastmapp

Från Lärarnas tidning 2015-12-22 14:44

En lärare som slagit en 11-årig elev i ryggen med en plastmapp fylld med papper varnas av Lärarnas ansvarsnämnd.

En lärare som förra året dömdes för ringa misshandel av Svea hovrätt, får en varning av Lärarnas ansvarsnämnd. 
 
Händelsen skedde i samband med simundervisning i en simhall. Under samlingen innan lektionens början struntade den då 11-årige eleven att sätta sig ner, trots flera tillsägelser. Läraren blev arg, höjde rösten och slog en plastmapp fylld med papper i elevens rygg. 
 
Läraren själv uppger att hen var stressad och överreagerade, men att hen föste, inte slog, med mappen. Svea hovrätt bedömer dock att det handlar om ett slag med ”en inte obetydlig kraft” som tillfogat eleven smärta. 
 
Domen ligger till grund för Lärarnas ansvarsnämnds bedömning. Läraren saknade legitimation när brottet skedde, men det utgör inget hinder. Misshandel av en elev är typiskt en sådan omständighet som bör medföra en varning, enligt ansvarsnämnden. Trots att läraren i övrigt under tid visat sig både lämplig och skicklig i sin yrkesutövning, ”och att det därför framstå som en engångsföreteelse”, är händelsen så pass allvarlig att läraren ska varnas, resonerar Lärarnas ansvarsnämnd. 

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter