Inget lönegolv för förskollärare och fritidspedagoger i Färgelanda

Från Lärarnas tidning 2015-12-15 15:24

Färgelandas lönegolv på 30.000 kronor i månaden gäller bara grundskollärarna. Förskollärare och fritidspedagoger omfattas inte.
– Det är bland lärarna vi har den största bristen, säger kommunens personalchef Per Wahlén.

Det var för två veckor sedan som politikerna i Färgelandas personalutskott fattade beslutet att kommunens cirka 30 legitimerade grundskollärare ska ha minst 30.000 kronor i månadslön. Det innebär att de lägst betalda höjer sina löner med drygt 3.000 kronor.
 
Utöver satsningen på lönegolvet har kommunen beslutat höja lärarlönerna med ytterligare 4 procent 2016. Dessa pengar ska fördelas individuellt i vanlig ordning.
 
Lärarförbundet har tryckt på för att även förskollärare och fritidspedagoger ska höjas till 30.000-kronorsgolvet. Men så blir det inte. 
– Vi är en liten kommun och Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Munkedal budar på våra duktiga lärare. Eftersom det är jättesvårt på lärarsidan är det framför allt där vi måste göra något, säger Per Wahlén, kommunens personalchef.
 
Frågan är om det räcker för att behålla lärare och locka nya. Lars Lindström, styrelseledamot i Lärarförbundet i Färgelanda, har hört om personer som höjt sina löner med 4.500–5.000 kronor genom att ta jobb i Uddevalla. Och han känner till fyra som nu är på väg bort.
– Det här är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt, säger han.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter