Fackförbund oeniga om insatser vid samtal om lärarlöner

Från Lärarnas tidning 2015-11-11 10:53

Det är uppstått ett ordkrig mellan Lärarförbundet och Sveriges skolledarförbund när det gäller vem som har rätt att ta till sig äran av att även rektorer och förskolechefer finns med i regeringens lönesatsning på lärarna.
– Vi häpnar över Lärarförbundets utspel och förbundets sätt att hantera historiebeskrivningen, säger Matz Nilsson, ordförande för Skolledarna.

När regeringen häromdagen skickade ut en promemoria som konkretiserar den statliga lönesatsningen på lärarna, framkom att även skolledare kan komma att inkluderas. Nu försöker såväl Lärarförbundet som Sveriges Skolledarförbund ta åt sig äran för det. 
 
På onsdagen hävdade Skolledarnas ordförande Matz Nilsson att hans fackförbund varit det enda som drivit frågan. Men enligt Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Lärarförbundet Skolledarna, stämmer inte det. 
– Vår förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand, som deltar i samtalen, har tryckt på starkt för att samtliga medlemsgrupper ska finnas med. Lärarförbundet har som enda representant för skolledare funnits med i samtalen hela tiden. Det är mycket positivt att man lyssnat på Lärarförbundet i den här frågan, sa hon till Lärarnas tidning.
 
Skolledarna gick dagen efter till motattack. 
– Vi häpnar över Lärarförbundets utspel och förbundets sätt att hantera historiebeskrivningen, säger Matz Nilsson i ett pressmeddelande.
 
Han fortsätter:
– Vi bärs upp av en yrkesetisk kod där rätt ska vara rätt! Lärarförbundet har aldrig i de samtal jag deltog om de tre miljarderna lyft frågan kring skolledarnas deltagande i satsningen.
 
Sveriges Skolledarförbund valde i april att hoppa av förhandlingarna med regeringen. 
– Eftersom regeringen inte kan ge besked om den avser att inkludera skolledarna i lönesatsningen ser jag ingen anledning att jag som facklig företrädare för mina medlemmar ska sitta med vid förhandlingsbordet längre, sa Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledarförbund, till Lärarnas tidning då.
 
Förbundet valde istället att lämna ett yrkande som bland annat handlade om att en statlig lönesatsning värd namnet måste inkludera skolledare. 
 
 
Skolledarna motsätter sig kopplingen till lärarlegget och Matz Nilsson kallade redan i juni förslaget för ”ett slag i ansiktet på alla ambitiösa skolledare som kämpar och sliter för att klara av sitt redan i dag mycket omfattande uppdrag”. 

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter