Examensdags för snabbutbildade lärare i matematik och NO

Från Lärarnas tidning 2015-11-11 15:33

I januari utexamineras 20 lärare i matematik och naturvetenskap från en ny snabbutbildning i Göteborg. Satsningen ses som lyckad och nästa omgång ökar antal platser till 50.

Göteborgs universitet och Göteborgs stad startade för snart ett år sedan en lärarutbildning riktad till ämnesbehöriga i matematik och NO-ämnena. Den kan ses som en variant på Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), som pågår under tre terminer i normal studietakt. Den nya utbildningen har ett snabbare tempo: en studietakt på 125 procent och studier på sommaren.

Men det tycks inte avskräcka den här gruppen studenter.

– Vi är något bra på spåret, säger Annette Mitiche, projektledare för satsningen i Göteborg stad.

Intresset är enligt henne mycket stort och antalet platser utökas därför till 50 nästa år.  

Ytterligare en skillnad mellan den ordinarie och den alternativa KPU:n är att den senare har en starkare koppling mellan studierna på högskolan och utbildningen ute på skolorna (så kallad verksamhetsförlagd utbildning, VFU). Exempelvis samarbetar universitet med vissa utvalda skolor och VFU:n är tydligare integrerad med övriga kurser.

Båda varianterna innehåller också en utbildningsvetenskaplig kärna. Man kan välja mellan att examineras för grundskolan årskurs 7–9 i två ämnen eller för gymnasieskolan i ett ämne.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter