JO kritiserar lång väntan på lärarlegitimation

Från Lärarnas tidning 2015-01-09 14:47

Många lärare har kritiserat Skolverket för att det tar så lång tid att få sin lärarlegitimation. Nu får de medhåll av Justitieombudsmannen (JO), som ser allvarligt på de långa handläggningstiderna.

Enligt de regler som gäller ska det ta maximalt fyra månader att få sin lärarlegitimation från det att alla handlingar kommit in till Skolverket. I själva verket tar det i dag 6–9 månader. Somliga lärare kan få vänta i över ett år.

Legitimationsreformen har i det här avseendet varit ett misslyckande, skriver JO i ett beslut.

De långa väntetiderna gör att många lärare kommer i kläm. De riskerar att gå miste om såväl anställningar som möjligheten att göra karriär, konstaterar JO.

JO skriver i beslutet, som har skickats till Utbildningsdepartementet för kännedom, att det i många fall förekommit ”oacceptabelt långa väntetider”.    

Totalt har JO tagit emot ett 50-tal anmälningar om Skolverkets handläggning av ansökningar om lärar- och förskollärarlegitimation. 2014 kom det in drygt 20 sådana ärenden. Det är också vanligt att lärare har synpunkter på Skolverkets handläggningstider när de är i kontakt med JO per telefon.

I den senaste statsbudgeten fick Skolverket 105,5 miljoner kronor som ska användas för att få ned väntetiderna, vilket också var vad myndigheten hade begärt. Skolverket räknar med att handläggningstiden ska vara nere på fyra månader under andra halvan av 2015.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
6-9 månader stämmer inte ens...

Jag har officiellt "bara" väntat 8 månader, men då jag tog examen var det obligatoriskt med introduktionsår. Gjorde detta enligt alla regler (vilket kraftigt begränsade vilka jobb jag kunde söka, men jag ville att allt skulle bli rätt). När jag var klar med det togs det bort. Tack för den liksom. Jag har väntat i två år nu, har ett jobb som tur är (alla i samma sits är inte lika lyckosamma). Det känns så jäkla frustrerande att jag fortfarande inte ses som behörig att utföra mitt yrke dock. Efter fem års plugg och två års jobb. Till ett bristyrke så att det skriker om det.

Handläggningstiderna för lärarlegitimation.

Vi är många som väntat i mer än 4 månader på lärarlegitimation och snart får vi trots lärarutbilnding inte undervisa utan handledare och vi kommer heller inte att få sätta betyg om vi inte får vår legitimation i tid. Det känns cyniskt att Skolverket påstår att handläggningstiden ska vara nere i 4 månader under andra halvan av 2015. Det kan betyda att vi som redan har väntat i mer än 4 månader inte får våra leg. innan dess.
Innan det blir för sent borde en strejk utlysas för att skynda på handläggningen.

Vi har redan förlorat för mycket trygghet i våra anställningar, inkomster och karriärmöjligheter på den långsamma handläggningen.

Man kan också undra om Skolverket använt pengarna de har tilldelats till helt andra ändamål än de var avsedda för.

lärarlegitimation

Jo då har JO äntligen vaknat ur sin törnrosasömn. Jag anmälde handläggningstider redan för ett år sedan då jag väntat i 2,5 år mot prognosen 4 månader. Jag fick till svar av JO att det inte var så noga med tiden, och dessutom hade ju regeringen skjutit till pengar för att snabba på processen, vilket egentligen inte stämde. Trots mer pengar ökade handläggningstiden ytterligare och är nu närmare ett år för väldigt många lärare. Svaret jag fick innebar i korthet att JO inte tänkte agera. Just så som de oftast hanterar JO-anmälningar //Bernt-Åke Bärling

Annons

Fler nyheter