Löfvén: Inget brott mot överenskommelsen

Från Lärarnas tidning 2014-10-06 07:59

Regeringen har i praktiken sänkt friskoleöverenskommelsen genom att införa kommunalt veto, hävdade avgående utbildningsministern Jan Björklund (FP) i fredags efter regeringsförklaringen.
– Det här är inget brott mot överenskommelsen, säger Stefan Löfven.

Folkpartiledaren Jan Björklund anklagade i fredags Löfven för att svika den blocköverskridande uppgörelsen i friskolekommittén i och med att Löfven i sin regeringsförklaring talade om att ge kommunerna "ett avgörande inflytande över nya skoletableringar som hindrar arbetet för att motverka segregation."
– Det här är inget brott mot överenskommelsen, säger Löfven.

Stefan Löfvén hänvisar till att Socialdemokraterna i friskolekommittén reserverade sig när det gäller kommuners inflytande när friskolor ska få tillstånd att starta.

– Det ingick inte i överenskommelsen och det vet Björklund mycket väl om, säger Löfven.
– Det vi är överens om ligger fast och där vi var överens om att vi (Socialdemokraterna) kunde gå vidare, där går vi vidare.

Innebär det att kommunerna ska få ett veto när friskolor vill starta?
– Vi ska återkomma till exakt hur det ska utformas.

Björklund gick i fredags ut hårt och talade om att överenskommelser med S inte är värda pappren de är skrivna på. Sådana tonlägen tyder på att det kan bli svårt för Löfvens minoritetsregering att få tillräckligt stöd i riksdagen för sina förslag.

Är du säker på att kunna leverera dina viktigaste vallöften?
– Vi kommer att återkomma till vad vi får in i budgeten, säger Löfven.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter