Kräkfriska lärare lediga med lön

Från Lärarnas tidning 2013-12-20 16:25

Anställda i kommun och landsting får vara hemma med full lön i två dagar efter att de tillfrisknat från kräksjukan. Detta står klart efter en överenskommelse mellan SKL och fackförbunden.

Illustration: Max Entin

Personer som tillfrisknat från vinterkräksjukan kan smitta andra i flera dagar efteråt. Därför vill skolor och förskolor att barnen stannar hemma en eller två extra dagar.

Nu får lärarna smaka på sin egen medicin, så att säga. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har nämligen kommit överens med facken om att anställda med kräksjuka ska vara hemma två dagar efter sista symptom. Med full lön. Tanken är att detta ska minska smittspridningen och sjukfrånvaron.

Tidigare har det funnits möjlighet att stanna hemma med sjukersättning. Men eftersom den anställde nu erbjuds lön i stället för sjukpenning får arbetsgivaren rätt att beordra en medarbetare att stanna hemma i upp till två dagar utan att först förhandla med facket.

Erik Hallsenius är ombudsman på Lärarförbundet med ansvar för arbetsmiljöfrågor. Han är positiv till överenskommelsen.

– Rätt använt kan detta stoppa mycket smittspridning. Det är helt rimligt att en arbetsgivare som månar om sin verksamhet tar den kostnaden. Utan kunskap om detta är risken att man är hemma på egen bekostnad i stället för på arbetsgivarens, säger Erik Hallsenius.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Vem bestämmer

Gäller detta endast om arbetsgivaren begär det eller är det något som skall ske med automatik?

Svar:

Hej! Vi har fått flera frågor med anledning av den här artikeln om vad som egentligen gäller. Överenskommelsen mellan SKL och fackförbunden innebär inte att en anställd har rätt att stanna hemma två dagar extra efter kräksjukan. Däremot har en arbetsgivare rätt att hålla en anställd hemma i upp till 48 timmar efter tillfrisknandet med full lön, utan att först förhandla med facket. Något läkarintyg behövs inte. Alla rektorer känner inte till överenskommelsen, därför kan den som varit sjuk informera sin chef om att denna möjlighet finns.

Överenskommelsen finns att läsa på SKL:s webbplats:

http://www.skl.se/vi_arbetar_med/arbetsgivarpolitik/nyhetsarkiv/overenskommelse-om-overlaggningsskyldigheten-i-samband-med-kraksjuka

/Niklas Arevik, reporter

Annons

Fler nyheter