Pisa-boss: ”Inga tecken på fusk”

Från Lärarnas tidning 2013-11-08 15:45

Chefen för Pisa, Andreas Schleicher, kommenterar nu för första gången fuskanklagelserna mot flera OECD-länder.
– Formulären är rimliga och uppvisar inga tecken på förfalskning eller fusk, uppger han till Lärarnas tidning.

Tidigare i veckan rapporterade Dagens Nyheter att flera länders skolmyndigheter har fabricerat enkätsvar i den internationella skolundersökningen Pisa. Avslöjandet skulle ha gjorts i en opublicerad forskningsrapport och gällde bland annat länderna Slovenien, Italien och Förenade Arabemiraten.

Nu kommenterar Andreas Schleicher frågan för första gången. Han är chef för Pisa och rådgivare till OECD:s generalsekreterare i utbildningsfrågor.

– Pisas analysverktyg håller en mycket hög nivå och är utformade för att upptäcka falska enkätsvar. Och vår bedömning är att de utpekade formulären är rimliga och inte visar några tecken på förfalskning eller fusk, skriver han i ett mejl till Lärarnas tidning.

Han betonar också att forskningsrapporten som innehåller anklagelserna ännu är opublicerad och att OECD ska göra en grundlig analys av saken när den väl publicerats. 

– Det är också viktigt att notera att rektorsenkäten endast används i analysen och inte har någon betydelse för själva testresultaten, uppger han till Lärarnas tidning.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter