Bara fem studenter vill bli kemilärare

Från Lärarnas tidning 2013-05-03 12:41

Stora pensionsavgångar kombinerat med få som vill utbilda sig till NO-lärare leder till kraftig lärarbrist inom några år.

Fem förstahandssökande till kemilärarutbildningen och nästan lika få till biologi och fysik. Så såg söktrycket ut till landets lärarutbildningar i höstas enligt siffror från Universitets- och högskolerådet som SVT Pejl har tagit fram.

Det låga intresset för naturvetenskapliga lärarutbildningar i kombination med stora pensionsavgångar kommer att leda till lärarbrist i dessa ämnen inom en tioårsperiod, om inte utvecklingen vänds.

– Det handlar om otroligt låga nivåer. Man måste inse att för personer som är duktiga i och intresserade av de här ämnena finns en alternativ arbetsmarknad där lönen är 10.000-15.000 kronor högre per månad, för till exempel civilingenjörer och kemister som kan få jobb inom industrin, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till SVT.

 

Fler artiklar om

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Räknat rätt?

Har ni då även räknat med dem som enbart började på PPU:n i våras, d.v.s. dem som redan är ämnesbehöriga?

Annons

Fler nyheter