Medlarnas arbete inlett

Från Lärarnas tidning 2012-09-03 07:48

Foto: Oskar Kullander

I förra veckan inledde medlarna sitt arbete med att få fram ett nytt avtal för de kommunalt anställda lärarna.
— Vi håller på att sätta oss in i läget. Vi lyssnar på bägge parter och försöker förstå hur det ser ut, säger medlaren Christina Rogestam.

Något mer går det inte att få reda på av Christina Rogestam och hennes kollega Jan Björkman. Medling är av tradition en mycket sluten tilldragelse för utomstående.

I förra veckan träffade medlarna de två parterna Lärarnas samverkansråd (Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) några gånger vardera.

— Vi har förklarat för medlarna vilka krav vi har och argumenten för dem, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

I juni sade lärarförbunden nej till SKL:s bud om ett femårigt avtal som inte gick att säga upp. Budet skulle de inledande två åren – främst det första – ha gett lärarna mer än andra. Därefter sa lärarförbunden nej till ett andra bud om ett ettårigt avtal med samma löneökningar som andra grupper.

Det är inte fastställt hur lång tid medlarnas arbete ska ta. Inte heller om ett medlarbud bara ska handla om lön eller även andra frågor som varit del av förhandlingarna, exempelvis arbetsbelastning.

Vid den senaste medlingen 2007 tog medlarnas bud upp endast lönen. En särskild arbetsgrupp fick ta hand om den brännande frågan om arbetstiden.
 

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter