Björklund: Förstatliga skolan nästa mandatperiod

Från Lärarnas tidning 2012-07-06 10:36

Under nästa mandatperiod borde den svenska skolan återförstatligas. Det slog folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund fast under sitt tal i Almedalen på torsdagskvällen.

Jan Björklund gick i talet hårt åt den tidigare skolministern, socialdemokraten Göran Persson, som han menar genomförde kommunaliseringen trots att han insåg att det skulle leda till en statussänkning för yrket.

– Det är egentligen otroligt. Sveriges beslutsfattare går med öppna ögon in i en reform som medvetet sänker läraryrkets status. De som fattade beslutet om kommunaliseringen av skolan begick ett stort misstag. Under nästa mandatperiod borde den svenska skolan återförstatligas.

Jan Björklund slog även ett slag för lärarlönerna, som han vill se större spridning på.

– Det måste vara större löneskillnader mellan den yrkesskicklige läraren som lyfter sina elever och den lärare som borde ha valt ett annat jobb. Det måste löna sig arbeta hårt. Det måste löna sig att prestera väl. Det måste löna sig att ta ansvar. Det måste löna sig att utbilda sig. Även i yrken där kvinnor dominerar, sa folkpartiledaren i sitt tal.

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Fel väg

Jag har svårt att förstå varför centralisering av något så viktigt som skolan skulle vara önskvärt? Lärarförbundets lönekampanj har säkerligen inte heller undgått någon politiker, varken på lokal eller riksnivå. Vill lokalpolitikerna höja lärarlönerna, så har de alla möjligheter i världen att göra det. Det finns heller inga hinder för staten att stötta detta ekonomiskt om de finner det lämpligt.

Att 10.000:tals fritidspedagoger fråntagits sin behörighet samtidigt som man under årtionden nedmonterat kvaliteten på fritidshem, tycks däremot Lärarförbundet stå fullständigt handlingsförlamade inför. Var finns den fackliga solidariteten vid detta rättsövergrepp?

Som fritidspedagog känns lönefrågan därför högst sekundär i dagsläget. Lärarförbundet råder enskilda fritidspedagoger att skicka vykort till lokala politiker. Detta är till synes Lärarförbundets mest konkreta åtgärd.

Var finns styrkan i detta fackliga arbete? Fritidspedagoger runt om i Sverige står och stampar i frustration, men ingenting händer. Var finns Lärarförbundets ordförande att se i denna kamp? Inte i bräschen i alla fall. Eva-lis Siren tycks tacksamt sprungit och gömt sig bakom Jan Björklunds rygg, som tack för legitimationsreformen.

Så sluta gnäll över lönerna och gör en insats i sann Eva-lis anda. - Skicka vars ett vykort och be snällt om mer.

PS Glöm för allt i världen inte att betala in din fackavgift. DS

Därför ett förstatligande

Då rikspolitiker avkrävs svar på varför lärarlönerna inte har höjts, har de sagt att detta är upp till de kommunala politikerna att ta ansvar för. Med ett förstatligande kan regeringen inte komman undan med detta, utan tvingas visa var de står i lönenivån för lärarna.

Varför förstatliga något man vill privatisera?

Vad är syftet? Är det för att få ökade möjligheter för staten att styra skolan centralt? På vilket sätt går detta ihop med alliansens syn att vettlöst tillåta privata vinstintressen att utarma skolan?

Valfrihet har varit ledorden i Allliansens skolpolitik. När privatiseringen av skolan visat sig bli en totalflopp så avser man lösa problemen detta medför genom ett förstatligande. Folkpartiet med Jan Björklund i spetsen skjuter med andra ord fullständigt i luften för att komma tillrätta med problemen.

Vad skulle ett förstatligande göra för skillnad? Utöver att förenkla för korrumperade politiker att påskynda utförsäljningen av den svenska skolan till utländska riskkapitalister? Risken för att ett förstatligande av skolan blir en totalflopp är högst påtaglig. Att byta ut den katastofala utbildningsministern Jan Björklund skulle högst sannolikt vara både billigare och mer effektivt.

Varför vänta?

Vad är så magiskt med just NÄSTA mandatperiod?
Sanningen är att Björklund inte har övriga i alliansen med sig i ett förstatligande av skolan. Oavsett regering är ett förstatligande inte aktuellt, eftersom politiker är mycket känsliga för opinionen - en opinion som vill ha kortsiktiga fördelar. En stor kostnad som ger fördelar först på sikt är populärt endast hos ansvarstagande individer, och sådana är inte i majoritet i Sverige, varken bland politiker eller väljare.

Annons

Fler nyheter