Regeringen beredd slopa vab-intyg

Från Lärarnas tidning 2012-05-31 08:25

Vab-intyget kan snart vara ett minne blott för stressiga föräldrar, förskole- och skolpersonal. Regeringen ska skicka ut ett förslag om att intyget slopas.

För skolans och förskolans personal har det inneburit en massa extra pappersarbete. För föräldrar som varit hemma för vård av sjukt barn har vab-intyget medfört att pengarna för vabbandet dröjt. Särskilt för dem med tendens att glömma att papperet ska undertecknas av förskolan eller skolan, och läggas på postlådan, innan några pengar kan betalas ut.

Nu vill regeringen göra vardagen enklare och föreslår att intyget tas bort – trots tidigare problem med fusk.

– Det är ju fortsatt angeläget att man kan motverka fusk och överutnyttjande, men vi måste göra det på ett sätt som står i rimlig proportion till problemen, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Förslaget ska skickas ut på remiss och remissinstanserna ska säga sitt. Hägglund vill därför inte ange någon tidpunkt för när det kan bli verklighet.

Ett annat moment som ogillas av många föräldrar är att de måste anmäla till Försäkringskassan första dagen barnet är sjukt. Försäkringskassan har föreslagit att kravet slopas, men regeringen har ännu inte tagit ställning.

Fler artiklar om

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter