Skillnader ökar mellan kulturskolor

Från Lärarnas tidning 2012-05-03 08:31

Bollnäs blir bästa musik- och kulturskolekommun för andra året i rad. Samtidigt ökar skillnaderna mellan kommunerna. Det visar Lärarförbundets årliga granskning.

Undersökningen visar att andelen kommuner som satsar mindre än 1.000 kronor per invånare i åldrarna 7 till 15 år har fördubblats jämfört med förra året, samtidigt som andelen kommuner som satsar mer än 5.000 kronor har mer än fördubblats. Ojämlikheten mellan kommunerna ökar alltså kraftigt.

– Om Sverige ska kunna utvecklas som kulturnation krävs det större fokus från alla Sveriges kommuner. I dag finns det elva kommuner som inte ens erbjuder musik- och kulturskola. Det är oacceptabelt, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Tre kriterier

Rankningen till ”Bästa musik- och kulturskolekommun” genomförs för fjärde året i rad och bygger på tre kriterier: Resurser till musik- och kulturskolan, avgifter samt andel elever i frivillig verksamhet.

Topp tio:

1. Bollnäs

2. Hällefors

3. Ragunda

4. Ludvika

5. Kramfors

6. Strömsund

7. Ånge

8. Söderhamn

9. Piteå

10. Habo

Hela listan:

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/bilagor/FC7F74715324B1FBC12579F200468684/$FILE/Basta_musikskola_2012.pdf

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter