Björklund lovar mindre pappersjobb

Från Lärarnas tidning 2012-05-03 13:23

Minskad dokumentation och en återgång till en mer traditionell lärarroll. Det var några av Jan Björklunds käpphästar när han talade på Lärarnas Riksförbund kongress.

Foto: Niklas Arevik

Utbildningsministern drog ned applåder vid flera tillfällen under sitt knappt halvtimmeslånga tal. Särskilt populära bland Lärarnas Riksförbunds delegater var utspelen om en återförstatligad skola, en mer traditionell lärarroll samt en ”avbyråkratisering” av läraryrket. Det sistnämnda menar han blir en konsekvens av att betyg nu sätts från årskurs6.
– Den ökade dokumentationen är ett resultat av frånvaron av betyg, detta kommer vi nu att kunna se över, sa Jan Björklund i sitt tal.

Han gav även en rejäl känga åt tidigare statsminister Göran Persson, som var den som genomförde kommunaliseringen av skolan under sin tid som skolminister.
– Göran Persson kommunaliserade skolan medveten om att det skulle sänka lärarnas status, sa Jan Björklund och hänvisade till Göran Perssons egna memoarer.

Utbildningsministern svarade också på kritiken mot att han står för en skola med traditionell ämnesundervisning i motsatts till ämnesintegrerat temaarbete.
– Kritikerna brukar säga att livet inte är indelat i ämnen. Och det är ju sant. Men jag kan lova er att livet inte är indelat i teman heller.

Invigningstalet på kongressen stod Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner för. Hon började med att konstatera att utbildningspolitiken de senaste åren har gått Lärarnas Riksförbunds väg, samtidigt som de har lyckats mindre bra i avtalsfrågorna.
– Vi måste återupprätta lönerna för lärare i grundskolan och gymnasieskolan. En lärare ska kunna tjäna 57.000 kronor i månaden, sa Metta Fjelkner.
Hon lade också fram kravet på att göra grundskolan tioårig genom att sexårsverksamheten blir obligatorisk.

Kongressen pågår till och med söndag och bland andra talare finns Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löven samt Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter