Han är den mest innovativa skolledaren

Från Lärarnas tidning 2011-11-17 15:05

Hallå där Pär Palmgren, rektor för Blåklintskolan i Mjölby, som är den första att ta emot priset som Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet och Microsoft tillsammans.

Du har bland annat fått priset för innovativa idéer kring hur IT kan användas i skolan? Hur tänker du?

– Vi måste använda de verktyg i skolan som eleverna tycker är spännande och som är en del av deras vardag. Varje ämne har sin IT-tillämpning. Vi gör allt från att lära oss programmera robotar i teknik till att redigera filmer på engelska som eleverna själva gjort och som vi deltar i internationella nätverk med.

Vad innebär det kollegiala arbetssättet som du också har utvecklat?

– Det är inte bara eleverna som ska lära sig på en skola. Också de vuxna måste lära sig. Vi har gjort en överenskommelse om hur en bra lektion ska se ut utifrån vår pedagogiska grundsyn. Sen går lärarna runt och auskulterar hos varandra och för coachande samtal om vad de sett. Det ger flera hundra samtal, många fler än vad jag hinner med själv.

Vad utmärker en bra skolledare?

– En bra skolledare kan göra en skola bättre. Men en bra skola kan också göra en skolledare bättre. Det måste finnas en ömsesidig relation mellan skolledare och skola.

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter