Regeringen vill införa nya karriärvägar för lärare

Från Lärarnas tidning 2011-06-14 13:06

Regeringen tillsatte på tisdagen också en utredning om att skapa nya karriärvägar inom läraryrket. Lektor och adjunkt kan bli nya titlar att sträva efter.

Utredaren ska ta fram förslag om hur antalet lektorer i skolan ska kunna mångdubblas. Utredaren ska också lägga förslag om en mellankarriärsnivå, som kan kallas huvudlärare eller adjunkt.

– Lärare ska inte behöva lämna undervisningen och bli administratörer för att utvecklas, säger Jan Björklund.

Utredaren Anita Ferm, som tidigare lade fram förslaget om den nya gymnasieskolan till regeringen, är inne på samma spår.

– Det är ju lite sorgligt att när duktiga lärare, som verkligen kan framföra sin sak och kan sina ämnen vill utvecklas — då hamnar på rektorsexpeditionen. Och det för att läraren inte kan göra karriär i sitt eget yrke. Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi får fram möjligheter till trappsteg som lärare kan ta under sin yrkeskarriär.

En lektor har gått forskarutbildning i ett ämne och har antingen doktorerat eller tagit en licentiatexamen.

Länk till Jan Björklunds presskonferens, med Anita Ferm och Sigbrit Franke.

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter