Upptäck fusk med Urkund

Från Lärarnas tidning 2010-03-05 00:00

Antalet sajter med skolarbeten på nätet blir allt fler. Med "Mimers brunn" och "MVG-plus" kan elever hämta och plagiera färdiga skolarbeten.
    Men hjälp finns att få. Nu lanserar Urkund en ny ­metod som gör det enklare att granska elev- och studenttexter, bland annat kan man se vilken källa som förekommer mest i en inskickad text.
    Urkund startade för tio år sedan, med syftet att under­lätta för lärare på högskolor och universitet att upptäcka plagiat. Men i takt med att internetkunskaperna kryper ned i åldrarna har även gymnasier och grundskolor upptäckt Urkund, som är en betaltjänst som skolan måste abonnera på.
    Enligt egen uppgift jämför företaget texten du vill kontrollera med material från tio miljarder hemsidor, samt en stor mängd student­uppsatser och förlagsmaterial.

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter