Lärare på friskolor vill också ha 10.000 kronor mer

Från Lärarnas tidning 2012-02-03 14:19

Nu har avtalsrörelsen rullat igång för lärare inom friskolor och privat drivna förskolor också. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har överlämnat sina avtalskrav till Almega Tjänsteföretagen.

Almega Tjänsteföretagen är den största motparten på den privata sidan. Almega förhandlar bland annat för Kunskapsskolan, John Bauer, Vittra och NTI-skolan. Lärarförbundet har ungefär 5.000 medlemmar på skolor och förskolor som berörs av Almegas avtal.

Lärarfackens yrkanden på det privata området är i stort sett desamma som på den kommunala sidan. Det vill säga att avtalet ska innebära att det tas tydliga steg mot 10.000 kronor mer i månaden för lärarna. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund avvaktar med att precisera hur mycket lönerna bör öka i detta avtal.
Lärarfacken vill ha ett ettårigt avtal, de vill ha in skrivningar om arbetsbelastningen och de vill reglera villkoren för bland annat mentorn under introduktionsåret.

Almega svarar ungefär som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort i de kommunala förhandlingarna. Det vill säga att avtalet bör gälla tills vidare och att enskilda individer inte ska vara garanterade en viss löneökning.

Bloggat om denna artikel Twingly

Skriv en kommentar

För att kommentera Lärarnas Nyheters artiklar kan du antingen logga in med ditt konto hos t ex Facebook eller Google (klicka på en av symbolerna här under) eller skapa en enkel inloggning där du anger namn och e-postadress. Klicka på Skapa nytt konto nedan, eller använd inloggningsformuläret om du redan har ett konto.
Annons

Fler nyheter

Grafik: Datawrapper

9 procent av kandidaterna till landets kommunfullmäktige är lärare. Det gör dem till den största yrkesgruppen i politiken. Störst andel lärare har MP och V.

kommentarsikon

Bild: Boberger/CC BY-SA 3.0Regeringens utredare Martin Ingvar föreslår att betyg ska ges från och med årskurs fyra, i stället för som nu årskurs sex. Utredningen överlämnades på onsdagen till utbildningsminister Jan Björklund (FP).
– De OECD-länder som använder tidiga betyg når mycket bättre resultat än Sverige, säger Martin Ingvar.

kommentarsikon

Vill du att betyg i årskurs 4 införs?

Nej
68% (25 röster)
Har ingen åsikt
22% (8 röster)
Ja
11% (4 röster)
Totalt antal röster: 37