Förskolan

Personaltätheten kring de allra minsta skolbarnen i förskoleklass har försämrats sedan i fjol. Det visar ny statistik från Skolverket.

kommentarsikon

Bild: Colourbox

Fritidspedagoger och förskollärare är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för psykiska diagnoser. Enligt statistik från Försäkringskassan är det nästan dubbelt så vanligt med sjukskrivningar för dessa yrkesgrupper än för arbetsmarknaden i helhet. Det har också skett en ökning med 27 procent på fem år.

kommentarsikon

Akutellt Fler platser på förskoleutbildningen, extra pengar för att minska barngrupperna, tioårig grundskola och skärpt tillsyn från Skolinspektionen. Valupptakten är igång och de politiska utspelen duggar tätt.

kommentarsikon

Månadens fråga

Är leken hotad i förskolan och förskoleklassen?

Akutellt Hurra! I år firar Förskolans dag 30 år. Förskolläraren Lena Billing minns hur det började år 1984 då förskolan var ifrågasatt i samhällsdebatten. – Vi ville visa att det fanns en pedagogisk verksamhet och att vi hade utbildning.

kommentarsikon

Foto: Emelie Asplund

Oroade röster vittnar om att barn leker allt mindre och att fler har svårt för att leka. Men är leken mer hotad än tidigare? Och i så fall av vad? Förskolan har tagit hjälp av ett antal experter för att ta pulsen på lektillståndet.

kommentarsikon

Foto: Emelie Asplund

Störst av allt är leken, på förskolan Barnkullen i Hålanda. Glädjen sätts före ordningssinnet och om barnen inte lekt klart får mellanmålet vänta.

kommentarsikon

Foto: Anders G Warne

Livet blir mycket roligare när man leker. Därför fångar barnen på Stenkolets förskola varje tillfälle. I väntan på bussen, på gården och som nu, i den egna gymnastiksalen.

kommentarsikon

Foto: Sofie JanssonYlva Andersson är specialpedagog och dramapedagog. Och väldigt bra på att leka. – Jag skulle kunna få igång en lek med nästan vad som helst runt det här bordet, säger hon och plirar med de pigga grågröna.

kommentarsikon

Om tidningen Förskolan

Annons
Annons
Annons
Annons