Chef & Ledarskap

Annons

När droger finns lättillgängliga på nätet börjar nya grupper av unga att använda dem. I Alingsås samverkar skola med polis, bup och socialtjänst för att bekämpa spice och andra så kallade nätdroger.

kommentarsikon

Litteratur Ödmjukhet, ett genuint intresse för andra människors tankar – och kommunikation. Det är några hörnstenar i tre texter om ledarskap som Peter Fowelin tipsar om i detta nummer.

kommentarsikon

Bild: Cyrille Guir.Utblick Vad gör vi nu? Det är den återkommande frågan här i Frankrike efter attentaten i början av januari, skriver Anna Trenning-Himmelsbach

kommentarsikon

Litteratur Är ledarskapstalang något man har eller inte? Nej, menar Peter Fowelin. Förmågan att leda är något vi alla kan utveckla. Men det krävs att man jobbar hårt med sig själv.

kommentarsikon

Juridik. Lärarförbundets förbundsjurist Kirsi Piispanen svarar på juridiska frågor. Denna gång handlar det om dokumentation och arkivering samt elevers rätt till två fritids.

kommentarsikon

Rektorer och lärare måste bli bättre på att snabbt se och förstå vad nyanlända elever kan för att anpassa undervisningen efter varje individ. Anniqa Sandell Ring vet mer om hur det kan gå till.

kommentarsikon1

Egentligen hade hon tänkt göra något annat. Men så fick Britt-Marie Stridh frågan om att starta en förberedelseskola. Första uppdraget: Att lära 85 nyanlända barn från Somalia vad en skola egentligen är.

kommentarsikon

Samarbete mellan lärarna. Det är nyckeln till en fungerande skolgång för nyanlända elever. Och det är skolledarens uppgift att göra det möjligt.

kommentarsikon

Vad är ett galonställ? När ska vi hämta? Lämna? Frågorna är många och enkla – men ändå svåra att svara på när personal och föräldrar inte talar samma språk. I Katrineholm har man löst problemet med hjälp av kulturtolkar.

kommentarsikon

I dag finns inga särskilda bestämmelser för hur skolor ska ta emot och undervisa nyanlända. Men det vill regeringen ändra på. Sofia Kalin, jurist på Skolverket, berättar mer.

kommentarsikon

Om tidningen Chef & Ledarskap

Annons
Annons
Annons
Annons