Array

Att fler – såväl svenskfödda som invandrade – når de grundläggande kunskapskraven i nian är en arbetsseger för Sveriges lärare, rektorer och elever, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i ett debattinlägg.

kommentarsikon

På kanten »Han var ständigt i bråk, fysiskt eller verbalt. Men så plötsligt hände det jag aldrig trodde kunde hända.«

kommentarsikon

Ledare Det finns ingen garanti för att vinstbegränsning leder till en bättre skola. Vad som behövs är att lärare blir lyssnade på när resurser fördelas.

kommentarsikon

Illustration: Ulf FrödinDebatt Det är varken elevaktiva arbetssätt eller progressiva pedagoger som fått den svenska skolan på fall. Orsakerna måste sökas på helt annat håll, skriver Klas Lindelöf.

kommentarsikon

Debatt Ny kunskap kräver att vi ändrar metoder – utan att skämmas, skriver Tomas Kroksmark.

kommentarsikon2

Krönika "Många av mina patienter får som sagt adhd-medicin i eko-drycken av sina föräldrar. Konkurrensen är ju stenhård i skolan."

kommentarsikon

Illustration: Ulf FrödinDebatt Genom att lärarna uppmanas att bedöma elevens prestationer i matriser i stället för i sin helhet förfelas grundtanken i hur vi tänkte med den nya betygsskalan. De förtydliganden som kom i våras löser inte problemet, skriver två före detta undervisningsråd.

kommentarsikon

Illustration: Helena Davidsson NeppelbergInpasset När barnböcker anklagas för att sprida rasistiska eller diskriminerande budskap sker det utan att vi vet hur dessa tolkas av barnen själva. Professor Margareta Rönnberg vill se er pedagoger i barnlitteraturforskningen.

kommentarsikon

Debatt Redan i första klass måste invanda sociala mönster utmanas, skriver Anders Stenberg, docent i nationalekonomi.

kommentarsikon

Illustration: Maria RaymondsdotterDebatt Regeringens satsning på skolhälsovården är vällovlig, men den räcker inte. Det skriver Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

kommentarsikon

Krönikan Efter diskussioner med branschen och elever insåg vi att vi måste förbereda både elever och handledare bättre, och på ett nytt sätt, inför apl-perioderna. 

kommentarsikon

Debatt Björn Dahlman föreslår en "statlig akademi" – en ny form av gymnasieskola.

kommentarsikon

Ledare När flera hundra barn sjunger de där raderna: ”Välkommen välkommen hit…” då är det lätt att tolka Kents text bokstavligt, som en modern nationalsång. 

kommentarsikon

På kanten Jag ställer mig vid pappersstrimlaren i ­kopieringsrummet och rensar ut åtta års arbete. Jag är helt oförberedd på att det skulle kännas så här.

kommentarsikon

Krönika Vad är poängen med att skriva in i skollagen att förskolan ska bedriva undervisning? Det undrar forskaren Christian Eidevald, som ser stora problem med det.

kommentarsikon
Ledare Allt det där som vi vet från att ni uppskattar så mycket har vi behållit. Och så finns några helt nya avdelningar som vi hoppas blir till användbara verktyg.
kommentarsikon

Ledare Det är en skam att lärarlönelyftet inte förvaltas bättre av arbetsgivarna. Men än är det inte för sent att göra om och göra rätt.

kommentarsikon1

Chefredaktören har ordet »Som att vakna upp i en skräckfilm.« Så beskriver den turkiske läraren Uygar Özdemir situationen.

kommentarsikon

Ledare I höst stämmer Marie Bergmans ord i rubriken på de estetiska ämnena – de figurerar i den politiska hetluften.

kommentarsikon

Foto: Bibbie Friman

Krönikan Det är varje lärares ansvar att möta eleven där den befinner sig och därifrån leda den framåt i sin kunskapsutveckling.

kommentarsikon