Array

Artiklar om Teknik

Foto: Staffan ClaessonTeknik är alltid i fokus på Nåntunaskolan. Här börjar det redan i förskoleklassen.

kommentarsikon

Ledare: Varför ingår inte naturvetenskapen också som en del i historieämnet, undrar Johan Solander.

kommentarsikon

Insändare: Är dagens lärare teknikfientliga och totalt ointresserade av IT i skolan? Frågan kan kanske lite tillspetsat ställas mot bakgrund av Skolverkets rapport om IT-användningen i skolan från i år, skriver Stefan Svedberg.

kommentarsikon

Kerstin Ovenholm, NO-lärare i Fäladsgården i Lund, har fått 2010 års Ingvar Lindqvistpris i kemi. Nominerade gjorde elever och föräldrar i 9B.

kommentarsikon

Lärare ska tvingas till fortbildning inom teknikämnet. Det går inte att vänta längre på att de självmant ska bli intresserade, hävdar Teknikdelegationen.

kommentarsikon

Det handlar om att kombinera teknik med andra ämnen och ta elevernas idéer på allvar. Läraren Lili Kapper fixar framtidens ingenjörer.

kommentarsikon

NXT rullar nerför backen, svänger och välter några hinder. Stannar, backar och kör fast.
        För Dalängskolans lag Sjöbergs valpar återstår några svettiga dagar innan det är dags för Europafinal i robottävlingen First Lego League i Istanbul.

kommentarsikon

Vad innebär det att vara teknikintresserad? Och vad har skolans teknikundersökning för betydelse för elevers teknikintresse? Det är frågor som Håkan Ahlbom, en av lärarna i forskarskolan Tuff, undersöker.

kommentarsikon

På Kattegattgymnasiet i Halmstad pågår ett ämnesövergripande projekt om telekommunikation. Bland annat bygger eleverna radiomottagare, med målet att dechiffrera morsekod från radiostationen Grimeton.

kommentarsikon

Svenska ungdomar är positivt inställda till naturvetenskap och teknik och tycker att det är viktigt för samhället. Ändå vill de hellre jobba med media, visar en internationell undersökning.

kommentarsikon

Över 200 projekt pågår runt om i landet för att få fler unga att välja naturvetenskap. Men ändå väljer ungdomarna "fel". Det är dags för branschen att tänka självkritiskt, menar forskaren och civilingenjören Andreas Ottemo.

kommentarsikon

Satsa 700 miljoner kronor under de närmaste fem åren för att göra lärarna duktigare på att lära ut matematik, naturvetenskap och teknik. Det föreslår Teknikdelegationen.

kommentarsikon

Jag har alla NO-ämnena i min examen och känner mig trygg i att slå ihop flera områden för att jobba mot målen. Men i slutändan så står jag ändå där och ska sätta fyra olika betyg, skriver Anna Persson.

kommentarsikon

Bra datorprogram behöver inte vara dyra. Medan kommersiella program går på flera tusen kronor finns det utmanare som är lika bra - men som inte kostar en krona.

kommentarsikon

"Naturvetenskapliga experiment för yngre barn" ger lärare en mångfald av experiment.

kommentarsikon

"Vi måste bli fler som bryr oss om teknik och naturvetenskap" skriver Inga-Britt Skogh i sin krönika.

kommentarsikon

Först var hon en stökig tonåring. Sedan blev hon bagare - och därefter blev det andra bullar. Nu firar Karin Bojs tjugo år som vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter.

kommentarsikon

Interaktiva tavlor kräver rejäl fortbildning om de ska bli använda.

kommentarsikon

Musikproduktion är ett ämne som utvecklas och förändras snabbt och där eleverna har avancerade digitala kunskaper. Det ställer nya och stora krav på lärarna som undervisar i ämnet.

kommentarsikon