Array

Artiklar om Teknik

Det handlar om att kombinera teknik med andra ämnen och ta elevernas idéer på allvar. Läraren Lili Kapper fixar framtidens ingenjörer.

kommentarsikon

NXT rullar nerför backen, svänger och välter några hinder. Stannar, backar och kör fast.
        För Dalängskolans lag Sjöbergs valpar återstår några svettiga dagar innan det är dags för Europafinal i robottävlingen First Lego League i Istanbul.

kommentarsikon

Vad innebär det att vara teknikintresserad? Och vad har skolans teknikundersökning för betydelse för elevers teknikintresse? Det är frågor som Håkan Ahlbom, en av lärarna i forskarskolan Tuff, undersöker.

kommentarsikon

På Kattegattgymnasiet i Halmstad pågår ett ämnesövergripande projekt om telekommunikation. Bland annat bygger eleverna radiomottagare, med målet att dechiffrera morsekod från radiostationen Grimeton.

kommentarsikon

Svenska ungdomar är positivt inställda till naturvetenskap och teknik och tycker att det är viktigt för samhället. Ändå vill de hellre jobba med media, visar en internationell undersökning.

kommentarsikon

Över 200 projekt pågår runt om i landet för att få fler unga att välja naturvetenskap. Men ändå väljer ungdomarna "fel". Det är dags för branschen att tänka självkritiskt, menar forskaren och civilingenjören Andreas Ottemo.

kommentarsikon

Satsa 700 miljoner kronor under de närmaste fem åren för att göra lärarna duktigare på att lära ut matematik, naturvetenskap och teknik. Det föreslår Teknikdelegationen.

kommentarsikon

Jag har alla NO-ämnena i min examen och känner mig trygg i att slå ihop flera områden för att jobba mot målen. Men i slutändan så står jag ändå där och ska sätta fyra olika betyg, skriver Anna Persson.

kommentarsikon

Bra datorprogram behöver inte vara dyra. Medan kommersiella program går på flera tusen kronor finns det utmanare som är lika bra - men som inte kostar en krona.

kommentarsikon

"Naturvetenskapliga experiment för yngre barn" ger lärare en mångfald av experiment.

kommentarsikon

"Vi måste bli fler som bryr oss om teknik och naturvetenskap" skriver Inga-Britt Skogh i sin krönika.

kommentarsikon

Först var hon en stökig tonåring. Sedan blev hon bagare - och därefter blev det andra bullar. Nu firar Karin Bojs tjugo år som vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter.

kommentarsikon

Interaktiva tavlor kräver rejäl fortbildning om de ska bli använda.

kommentarsikon

Musikproduktion är ett ämne som utvecklas och förändras snabbt och där eleverna har avancerade digitala kunskaper. Det ställer nya och stora krav på lärarna som undervisar i ämnet.

kommentarsikon

Elever på gymnasiets nya teknikprogram ska kunna välja ett fjärde tekniskt år. Eleverna får då en examen som gymnasieingenjör.

kommentarsikon

Recension: Att väva in IKT i sin undervisning är att ge sig själv och eleverna både roligare och bättre verktyg i klassrummet. Det visar boken Från wikis till mattefilmer på ett mycket inspirerande sätt.

kommentarsikon

När eleverna får bygga sina egna rum i 3d blir alla engagerade – även de som egentligen inte är så intresserade av teknik. Och lärarna ser cad-program som ett undervisningsverktyg med många användningsområden.

kommentarsikon

Ordet blogg kommer från engelskans weblog och betyder loggbok på nätet. En blogg är en plattform eller ett verktyg för publicering på internet där man enkelt publicerar bilder, texter och filmer. Det som kännetecknar bloggformatet är just loggformen – det senaste kommer överst och syns först. För att få mest ut av bloggen som form krävs att man har en långsiktighet i arbetet och rutiner. En blogg som inte uppdateras regelbundet tappar sina läsare och det är just läsarna som är nyckeln till att arbetssättet med bloggar är tacksamt att arbeta med pedagogiskt. Texterna får en målgrupp och funktion.

kommentarsikon

Varför trollbinder onlinespelet World of Warcraft mer än tio miljoner människor i hela världen? Vad går det egentligen ut på? Och vem vinner på slutet?